Vraag 1 Kan de boot omslaan?
Nee! Wanneer het waait gaat de boot wel een beetje schuin, maar dat hoort zo. Wanneer het hard waait gaat de boot wat verder schuin maar kan nog steeds niet omslaan. Onder water zit namelijk een hele zware kiel aan de boot.(die weegt wel 2800 kg.) Die kiel zorgt ervoor dat de boot niet om kan en iedere keer weer keurig recht komt.
Vraag 2 Als het niet waait, komen we dan toch vooruit?
Ja! Ieder zeiljacht heeft een sterke dieselmotor. Daarmee kun je varen wanneer het niet waait. Je gebruikt de motor ook wanneer je aanlegt in een haven of gaat ankeren om te zwemmen.
Vraag 3 Als het stormt, gaan we dan toch varen?
Nee! Wanneer het te hard waait om te zeilen dan blijven we in de haven en doen we leuke dingen aan boord of op het eiland waar we zijn.
Vraag 4 Wat gebeurt er als ik overboord val?
Dan word jij nat en blijf je lekker drijven in het zwemvest dat je aan hebt. De schipper keert de boot en pikt je weer op uit het water. Dit gaan we natuurlijk een paar keer vrijwillig oefenen zodat je niet schrikt als het je per ongeluk gebeurt.
Vraag 5 Kun je aan boord naar het toilet?
Ja! Aan boord van de Bavaria’s zijn vaak twee of meer toiletten aanwezig.
Vraag 6 Wiebelt de boot als je gaat slapen?
Soms niet, soms een klein beetje. De boot ligt aan de boeg(voorkant) stevig vast aan het anker. De achterkant zit vast met twee landvasten(touwen) aan de kade.
Vraag 7 Hebben we ook muziek aan boord?
Ja! Aan boord van ieder schip is een radio-cdspeler. Neem dus maar een of meer leuke cd’s mee aan boord.
Vraag 8 Wat doe je met het afval aan boord?
Dat gooien we niet overboord. Dit stoppen we in een plastic zak en gooien dat ’s avond in de haven in de speciaal daarvoor bestemde containers.
Vraag 9 Mag ik het schip ook besturen?
Natuurlijk! Je mag sturen wanneer de zeilen opstaan en wanneer we op de motor varen. Als je dat leuk vindt mag je ook meehelpen met het ophalen van het anker en het hijsen van de zeilen. Het afmeren in de haven doet de schipper en zijn scheepsmaat. Je kunt dan wel de landvasten mee vastmaken.
Vraag 10 Is het altijd mooi weer in Griekenland want ik wil graag in zee zwemmen?
Het is meestal mooi weer in Griekenland. Vaak kun je heerlijk op het dek in de zon zitten of liggen. Je kunt echter een keer pech hebben. Er valt dan misschien een buitje. Het zeewater is nog warm genoeg om lekker in te zwemmen. Niet inslikken want het is erg zout!