Woensdag 13-8-2014

geplaatst in: 2014 Friesland | 3

DSC06209 DSC06236 DSC06256Woensdag 13-8-2014

Getypt door Merijn

Beste landrotten,

Gisterenmorgen na het ontbijt werd met de briefing bekend gemaakt dat we vanuit Heech (Heeg) via Drylts (IJlst) naar Snits (Sneek) zouden varen. We zijn met de motor uitgevaren om vervolgens de fok (het voorzeil) te hijsen. Daarmee zijn we richting het Prinses Magrietkanaal gevaren. Daar moest verplicht de motor op stand-by vanwege het vele vrachtverkeer op het kanaal. Al snel kwamen we op een open plas water dat de Easterwimerts genoemd wordt. Daar hebben we het grootzeil er bij gezet en zijn we de plas met onze valk in volle snelheid overgevlogen. Daarna kwamen we in de Nauwe Wimerts dat een smallere sloot is. Iedereen ging verder op de motor behalve Koen. Hij kruiste de sloot gewoon door tot we een brug tegenkwamen en we de mast omlaag moesten halen. Vanaf dat deel hebben we met een flinke spat water door gevaren op de motor.

Uiteindelijk wilde wij graag beginnen aan onze lunch. Toevallig hadden we van de dinsdag nog appels over, dus daar wilde ik graag mee beginnen. Jammer genoeg waren de appels niet meer erg lekker en nadat Henk er een in het water had gegooid zei die: ‘Als ze niet lekker zijn geef ze dan maar aan mij, dan geef ik ze aan Han’. De volgende was ook niet te eten (we hadden er drie) en die werd via Henk doorgespeeld naar Quinten met het idee om Han zijn boot van afstand te voorzien van appels. Quinten gooide de appel dus en die kwam met een bonk via het achterdek vast te zitten in het gestreken grootzeil. Daar was een kleine ruimte waar die appel precies in paste. Iedereen op de boot van Han keek op, maar niemand had door wat er aan de hand was. Ze meende eerst dat ze ergens tegenaan gevaren waren. Bij de waterpoort in Sneek moest de mast omlaag en rolde de appel eruit. Weer een en al verbazing natuurlijk.

In Snits hebben we lekker kunnen shoppen, terassje pikken en relaxen. Rik kwam terug met een voetbal waar meteen gebruik van gemaakt werd. Die lag dan ook binnen de kortse keren in het water natuurlijk. Door de stroming dreef hij naar een trapje toe waar hij eruit gevist kon worden. Terug bij de ‘in dubio’ viel de bal ook al snel in het water waarna deze opgehaald werd met de boot. ‘s Avonds werd hij aan de andere kant van het riet het Hegemer Mar (Heegermeer) in geschopt. Daar zou die in het riet moeten liggen. We gingen die avond toch nog zeilen omdat we goede wind hadden dus konden we meteen kijken. Dit zijn we natuurlijk vergeten.

De wind die avond was perfect en ik zat samen met Rik en Henk op een boot te zeilen. We hadden de ruimte en tijd om van alles uit te proberen. Ik had de grootschoot bediend, die moest je afhankeijk van de koers aantrekken of laten vieren. Daarbij moet je goed kijken of de zeilen klapperen. Rik heeft ons ook geleerd om gecontroleerd te gijpen en om zelf de koers te bepalen. Als ik bijvoorbeeld het roer had en ik zei we gaan halve wind (dan staat de wind van opzij) varen, dan stuurde ik die koers, Henk en Rik die stelde dan de zeilen bij. Af en toe werd er tussen de roerganger, fokkemaatje en degene die de grootschoot bediende gewisseld. toen we de teruggingen wilde we met de fok de box invaren met dat ging niet want de wind kwam recht van voren dus zouden we te weinig vaart hebben. Ik heb de boot wel de box in mogen sturen. Op die manier hebben we een echt gave tocht over het Hegemer Mar gehad.

Na het zeilen hebbe we de tid volgekregen met veel flauwekul, grappen en toepen. Dat zorgde natuurlijk voor nog meer lol. Om een (vrij) lang verhaal kort te maken, het was gewoon een perfecte dag.

Groeten,

Merijn

Donderdag 14-08-2014
Dinsdag 12-08-2014

3 reacties

 1. melvin van uden

  hee vivianne (schatje)
  wat heeft je broertje een mooi verhaal geschreven.
  zo te lezen heb je een leuke zeil tocht gehad.
  met veel lol aan boord.
  was het geen lange toch van Heeg naar Sneek? maar zo te horen heb je flink kunnen varen met goede wint dat zal wel gaaf zijn geweest om lekker hard te gaan.
  wat moet het grappig zijn geweest met die appels lig helemaal in een deuk als ik het lees.
  heb je lekker kunnen shoppen in Sneek heb je ook iets voor mijn gekocht.
  en dan ook nog lekker op een terrasje gezeten. en nog een leuke avond gehad.
  ik ben echt jaloers op jullie. hoe was het weer eigenlijk? is het toch heel de dag droog gebleven?

  lieve schat ik wens je nog heel veel plezier toe en geniet van de laste dagen want voor je het weet is het weer voor bij.
  groetjes je lieve schat melvin

 2. melvin van uden

  hoi zeilers en staf van overstag.
  Merijn wat heb je een mooi verhaal geschreven top jongen.
  zo te lezen gaat het zeilen jullie goed af en kunnen jullie goed zeilen stelletje bofkonten.
  een mooie tocht gemaakt van Heeg naar Sneek met af en toe rond vliegende appels.
  en dan nog lekker shoppen en op een terrasje zitten wat lijkt me dat heerlijk en een leuke avond hebben. en ik maar werken wat baal ik er van dat ik niet mee kon. hoe is het op de woon boot bevalt het goed om daar te slapen te eten en allemaal leuke dingen te doen?

  ik wens jullie nog heel veel plezier nog de komende dagen en geniet er van want voor je het weet is het voor bij. ik ben benieuwt naar het volgende verhaal.

  groetjes Melvin Van Uden (vriendje van Vivianne)

 3. anita boonen

  He Merijn

  Wat een mooi verhaal heb je weer geschreven. Jullie hebben het dus weer erg naar je zin.
  Ondanks alles is het toch weer een mooie week of niet soms.
  Geniet er nog van en tot morgen.

  Groetjes pap en mam