Woensdag 11 mei (3e dag) 2011

geplaatst in: 2011 IJsselmeer week B | 0

Van Stavoren naar Lelystad

Door: Melvin

Ik was van moren om half 9 wakker maar toen ben ik er nog niet meteen uit gegaan.
Ik was nog even blijven liggen en  rond kwart voor 9 kwam uit mij bed.
Toen de tafel gedekt en ik lekker in pyma en de anderen buiten ontbeten.

2011051101

Daar na heb ik me eigen om gekleed en opgefrist.
Toen zijn we tussen 11 uur/ half 12 zijn we uit gevaren van stavoren naar Lelystad.
Voor dat we stavoren uit konden moest we eerst door een sluis gaan om het IJsselmeer op te gaan.

2011051102

We hadden mooi weer met veel zon en het was lekker warm we konden ook in onze korte kleren rond lopen op de boot.
Eerst hebben we een stuk op de moter moeten varen maar naar eden tijdje kwam er wind dus konden we zeilen. Ik had mee geholpen om de zeilen uit rollen en strak te zetten.

2011051103

Maar het waaide niet hard dus toen moesten we weer op moter maar toen hadden we besloten om met 2 schepen langs elkaar te varen en elkaar vast. Ook hebben we vandaag langs een verboden gebied gevaren en het eerste stuk op de moter en daar na op het zeil we hadden fliken wind dus we konden varen. Toen we gingen lunchen hebben gewoon door gevaart maar dan wel op de automatische piloot.
Na een steidje kwamen we aan bij de sluis van Lelystad die was groot. Toen moeste we even wachten in de sluis lagen er 3 grote vracht schepen en wij met onze kleine bootjes! Waren daar niks bij.
Toen zijn we onder een grote brug door gevaren en zijn we naar de haven gegaan en hebben aan gelecht in een mooie haven.
Het super mooie en te gekken dag en ik heb bets veel aan het roer gestaan.

Groetjes melvin

 


Door: Frank

2011051104Ik heb vannacht goed geslapen in tegenstelling tot de eerste nacht omdat er toen een hele irritante kerkklok was in Enkhuizen die elk kwartier af ging. Toen we net in bed lagen heb ik wel twee bliksemflitsen gezien maar het heeft verder niet echt geonweerd bij ons. Ik was rond 6 uur ’s morgens al wakker en omdat het zo licht was in de slaapkamer dacht ik dat het al 8 uur was maar toen ik op m’n telefoon keek hoe laat het was was het pas 6 uur en toen ben ik weer gaan slapen. Ik werd om kwart voor 8 weer wakker en toen ben ik nog 10 minuten blijven liggen omdat we pas om 8 uur uit onze kamers mochten en om 8 uur heb ik m’n tandenpoetsspullen gepakt om m’n tanden te gaan poetsen en toen ik daarmee klaar was heb ik m’n pyjama uitgetrokken en m’n kleren aangetrokken en toen moesten we wachten totdat de anderen wakker waren en daarna gingen we eten. Na het eten zijn we wezen douchen in het toiletgebouw in de haven. De douches waren niet fijn vond ik vanwege de temperatuur. Toen hebben we afgewassen en daarna gingen we vertrekken uit Stavoren.

2011051105We moesten weer door de sluis waar we de dag van tevoren ook door waren gevaren en daarna kwamen we weer op het IJsselmeer. We zeilden een stukje richting Lelystad maar toen was er ineens geen wind meer en stonden we stil. We hebben de motor aangezet en gingen zo verder en daarna hebben we de twee boten aan elkaar vast gemaakt omdat dat wel gezellig was. We hebben zo samen gevaren totdat we in Flevoland waren en er ineens hele hoge golven kwamen. De hele boot ging op en neer en toen hebben we ze weer los gemaakt en zijn we binnen in de boot wezen eten. Daarna gingen we weer naar buiten en de golven waren al minder hoog. Er kwam ook weer meer wind en dus gingen we weer zeilen i.p.v. met de motor varen.
We zorgden ervoor dat de zeilen weer uitgeklapt waren en zeilden verder richting Lelystad. We lagen weer net als de andere dagen ver voor de andere boot. Er was lekker weer om te zeilen alleen waren er ook heel veel muggen en dat was minder leuk. We hebben er een heleboel gevangen maar ze bleven maar terugkomen. Toen we vlakbij de kust van Flevoland waren ging een van de andere reizigers aan het stuur staan en hij gingen de boot besturen maar hij lette soms niet helemaal op en we gingen heel erg schuin over het water. We gingen al snel weer wat rechter zeilen maar we bleven toch een beetje schuin zeilen net als maandag toen we naar Enkhuizen gingen. We zeilden zo richting de sluis van Lelystad en toen we daar bijna waren moesten we de zeilen weer inklappen en met de motor varen. Toen we net de sluis in wilden gaan varen kwam er een oproep dat de boten van bedrijven eerst in de sluis mochten en de andere boten moesten wachten tot die in de sluis waren dus moesten we even wachten. De boot van Han was intussen al weer achter ons gekomen en toen de drie bedrijfsboten in de sluis waren gingen wij en Han’s boot ook in de sluis. Het duurde best lang voordat we de sluis uit mochten en toen we eruit waren zagen we de Batavia liggen.

2011051106Ik herkende hem meteen want ik was al ooit eerder bij de Batavia geweest en de boot van Han ging naast de Batavia varen om hem alvast te bekijken maar wij keken van wat verder weg. We gaan er morgen toch al heen en krijgen daar een rondleiding. Daarna vaarden we de Batavia Haven binnen en de boot van Han vaarde nu voorop en legde aan bij een steiger. Daarna gingen wij ervoor liggen maar daarna besloten ze dat het leuker was om naast elkaar te gaan liggen en daarom gingen we langs de boot van Han liggen en ik moest daarbij helpen omdat de anderen allemaal naar de WC waren. Ik moest tegen de boot van Han duwen zodat we niet tegen elkaar aan botsten. We legden de boten aan elkaar vast en daarna gingen we wat overleggen over het eten en we eten nu spaghetti met vanalles erin zoals bijvoorbeeld ui en tomaat. Daarna hebben twee mensen boodschappen gedaan om dingen te kopen die we nog nodig hadden. Guus ging het eten klaarmaken en toen hij klaar was met koken gingen we eten. De spaghetti was wel lekker alleen was hij helaas niet zo warm. Tijdens het eten ging iemand wat eten halen op de andere boot en toen hij terug kwam liet hij de lepel die op z’n bord lag in ’t water vallen. Hij wilde hem niet opduiken en hij ligt nu nog steeds op de bodem. Na het eten heb ik nog even geholpen met de spullen aan te pakken die naar binnen moesten worden gebracht om afgewassen te worden. Daarna ben ik weer teruggegaan naar de andere boot om verder te gaan met dit stukje wat ik nu aan het typen ben 🙂

Groetjes van Frank


Door: Moniek

Wij hebben vandaag een stuk op de motor gevaren. We hebben door een mijnenveld gevaren en die mijnen kwamen van de 2 de wereld oorlog (red.: het waren palingfuiken ;-).

2011051107 2011051108

2011051109 2011051110

En we hebben middag gegeten op de boot toen kregen we knakworstjes. En ik heb ook nog voor op het dek gezeten te zonnen en dat was lekker.

2011051111

Toen wij door de sluis gingen lag daar ook een heel groot schip en toen de brug open ging toen ging die boot weer varen toen kwamen hele grote golven en toe dreven we van de kant af. En toe kwamen wij.

2011051112

Wij hebben een mooie haven in Lelystad. Wij hebben met 2 boten aan elkaar gevaren. Wij hebben vanavond pasta gegeten van Guus.

Groetjes Moniek

Donderdag 12 mei (4e dag) 2011
Dinsdag 10 mei (2e dag) 2011